Helsingin uuden yhteiskoulun valokuvauskerho Salaman kaksi ensimmäistä kertaa on nyt pidetty. Olemme lähteneet tutustumaan valokuvauksen kiehtovaan maailmaan neulanreikäkameran kautta.
Ai mikä kamera? Eihän tuo ole mikään kamera, se on kenkälaatikko!
Kyllä, mustaksi maalatulla kenkälaatikolla, jonka yhdelle sivulle on tehty neulalla reikä, voi todella ottaa valokuvia. Aika maagista vai mitä?
Camera obscura (lat. "pimeä huone") eli neulanreikäkamera oli nykyaikaisten valokuvauskoneiden esiaste. Camera obscura on huone tai laatikko, jonka kanteen tehdyn neulanreiän kautta heijastuu takaseinälle ylösalaisin himmeä kuva kohteesta. Se perustuu optiseen ilmiöön, jossa heijastuva valo kulkee pienen aukon, raon tai reiän lävitse muodostaen vastakkaiseen pintaan kuvan. (Lähde: Wikipedia - Camera obscura)
Kuva maailmasta on siis mahdollista heijastaa pienen reiän kautta huoneen tai laatikon seinälle. Mutta kuinka siitä saisi itselleen pysyvän kuvan? Tietysti laittamalla valolle herkkää valokuvauspaperia laatikon sisään. Kun paperia on valotettu tarpeeksi (yleisvaloisassa 1-3min) paperi otettiin pimiössä pois ja kehitetään valokuvaksi.
Kuvisluokassa onneksi oli valmiina aikaisempina vuosina tehtyjä neulanreikäkameroita. Valokuvauskerholaiset saivat vain valita toimivan ja ryhtyä kuvaamaan!
Ensiksi laitoimme pimiössä valokuvauspaperit sisälle kameraan. Kiinnitys tapahtui teipillä tai sinitarralla. Kansi kiinni ja ulos valoon! Neulanreikäkameralla kuvatessa oli hyvin tärkeää, ettei kamera heilunut valotuksen aikana laisinkaan. Niinpä kamera kannatti asettaa tukevasti jollekin pinnalle ja laittaa sen päälle vielä jokin saviesine painoksi. Sitten vain suljin (musta paperi reiän peittona) auki ja valottamaan!
Valotusaika neulanreikäkuvauksessa on yhdestä kymmeneen minuuttiin, riippuen täysin valon määrästä. Aurinkoisella kelillä minuuttikin voi olla liikaa, hämärässä kymmenen minuuttiakaan ei ehkä riitä. Neulanreikäkameralla kuvatessa kannattaa valmistautua pettymyksiin ja kärsivällisesti kokeilla useita eri valotusaikoja!
Kun valokuvauspaperi on valottunut tarpeeksi, suljin kiinni ja kamera pimiöön. Tässä vaiheessa oli hyvin tärkeää, ettei valokuvapaperi saanut yhtään valoa, kun sen otti pois laatikosta. Valokuvapaperi kestää vain punaista valoa, joten pimiöön ei saanut päästä muuta kuin punavaloa kuvien kehitysvaiheessa.
Kaikki valokuvauskemikaalit ovat myrkyllisiä, joten varovaisuutta peliin! Aluksi paperissa ei näkynyt mitään kuvaa, mutta kun kuva oli laitettu kehitteeseen ja sitä liikuteltu siellä n.30s niin alkoi tapahtua! Yhtäkkiä valkoiselle paperille ilmestyi kuva. Kuvan olisi hyvä olla kehitteessä n.1min. Silloin kaikki sävyt ehtivät nousta kuvasta. Seuraavaksi kuva nostettiin keskeytteeseen (30s) ja sieltä kiinnitteeseen (1min). Lopuksi kuva pestiin puhtaaksi myrkyistä. Huuhtelun sopisi kestää ainakin 5min.
Mutta mitä ihmettä, valokuvassa on värit aivan väärinpäin!
Ei kuitenkaan syytä huoleen, valokuvapaperi on valonherkkää ja kaikki kohdat jotka saavat valoa tulevat paperille tummiksi. Niinpä suoraan valokuvapaperille (ilman filmiä) valotettu kuva on aina negatiivi. Onneksi meillä oli käytössä koulun kannettavat tietokoneet ja niissä GIMP-kuvankäsittelyohjelma. Skannasimme kuvat koneelle ja käänsimme värit positiivisiksi.
Neulanreikäkuvaus on oikeastaan aika yksinkertaista vai mitä? :)
Tässä muutama linkki aika upeille neulanreikäkamerasivustoille:The Pinhole Gallery, http://www.pinhole.cz/en/gallery/ ja Wikipedia - Pinhole camera
Jos haluat rakentaa oman kameran, tässä linkki mainioon ohjeeseen: http://www.mariinda.net/Purkkikamera.pdf
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti